Logo café mombasa

De voorgeschiedenis

15 jaar werkte ik met veel goesting en enthousiasme in de thuislozenzorg (CAW De Terp), maar het idee om een eigen café te beginnen kriebelt al zeker 10 jaar! Het heeft me dus wat jaren gekost om het idee te laten rijpen 'café-madam' te worden... collega's van De Passant, ik zal jullie missen!
Op dit moment ben ik heel blij en fier dat mijn droom werkelijkheid wordt in de vorm van 'Café Mombasa' op het Moorkensplein in Borgerhout, de buurt waar ikzelf met Bob, Camiel-Omondi en Anna-Kazuri, al jaren woon.

Vanwaar de naam 'Café Mombasa'?

De stad Mombasa speelt een belangrijke rol in ons leven, aangezien we er een tijdje woonden en er onze kinderen adopteerden! Mombasa is een smeltkroes van culturen, net zoals Antwerpen. Een belangrijke havenstad, net zoals Antwerpen. Maar nog belangrijker: de zon schijnt er altijd en ondanks veel miserie stralen de mensen er levensvreugde uit.
En tot slot... zeg nu zelf, het 'bekt' niet slecht!!!


Waarom in Borgerhout?

Borgerhout is een wijk van "'t stad" die reeds decennia lang smalend Borgerokko wordt genoemd... Van die naam willen we af! Borgerhout is een buurt die leeft!
Borgerhout is een van die wijken waar bakfietsen vol kinderen elkaar 's morgens kruisen op weg naar school.
De gezonde mix aan culturen geeft er het straatbeeld kleur!

We hebben de mooiste concertzaal van het land: De Roma. We hebben het mooiste districtshuis van de stad en omstreken. Met Trix en Hof ter Lo staat Borgerhout muzikaal op de kaart. Het Ecohuis ligt in Borgerhout!
Meer en meer jonge mensen investeren er in een huis en zijn er actief in het buurtleven. Ik zie creatieve mensen risico nemen in unieke projecten: Red Juliet, Bar Leon, de Local Store, leuke B&B's, .... dEUS neemt er zijn CD's op.
Maar ook niet-commerciele initiatieven, gedragen door vele bewoners zijn succesvol: straatfeesten zijn echte feesten waar mensen gelijkgezinden tegen komen. Nieuwe scholen geven antwoord aan de bijkomende vraag naar plaatsen!
Naast de gevestigde waarden als de Roma/Rataplan en het Werkhuys hebben ook kleinschalige culturele initiatieven succes: Madame Fortuna, Irène Vervliet met 'haar' Reuzenhuis, ....
Ook het district Borgerhout doet erg zijn best om de naam van de wijk op te poetsen: Kort-gerockt, Borgerrio, de septemberfeesten enz. Tal van initiatieven die jaarlijks meer en meer volk trekken ... wij kijken al uit naar het jubileum van onze Reuskens!. Er wordt geïnvesteerd in straten en pleinen.

Zelf waren we vijf jaar lang de bezielers van het festival Borgerock in het Te Boelaarpark, een initiatief dat we namen om aan een zeer breed publiek te laten zien en te laten beleven dat het fijn wonen is in Borgerhout!
En nu, met 'Café Mombasa' beogen we eigenlijk hetzelfde: mensen bij elkaar brengen op een gezellige plek in hun eigen buurt! Een café heeft een niet te onderschatten waarde als ontmoetingsplek.
Tevens ben ik er van overtuigd dat kwalitatieve horeca ook een belangrijke rol kan spelen in de uitstraling van een buurt. Kijk naar de wijk Zurenborg, het Zuid,... Een gezellig terras fleurt het straatbeeld in de zomer enorm op!

Als Café Mombasa een steentje zou kunnen bijdragen in het laten schijnen van de zon in Borgerhout, dan is ons project geslaagd!
Welkom!

Rein

& Bob & Camiel-Omondi & Anna-Kazuri